Jeszcze jedno ciasto z kuchni obrzędowej Ukraińców!
1 czerwca 2013 Dodaj komentarz
Kałyta (ukr. калита) – chleb obrzędowy, który gotowano przed Andrzejkami (13 grudnia). W tym dniu odbywały się duże festiwale młodzieżowe, wróżby dziewczyn itp. Najbardziej popularną była jednak zabawa „Kałyta”. Dziewczyny piekły duże, okrągłe ciasto z dziurą w środku i różnymi ornamentami. Takie ciasto miało być zawieszone na taśmie. Chronił „Kałytę” tzw. Pan Kałytyński, trzymający w ręce pogrzebacz z sadzą. Chłopcy podskakiwali, aby ugryźć kawałek ciasta, a tego, komu się to nie udawało, Pan Kałytyński wymazywał sadzą. To dawna zabawa Ukraińców, która obecnie jest bardzo rzadko spotykana.
Ciasto gotowano w tajemnicy przed chłopakami. Ciasto należy robić po kolei. Zaczyna najstarsza dziewczyna, a kończy najmłodsza. Ciasto wyrabia się powoli, życząc wszystkim dobra i zdrowia.
Przykładowy przepis:
- Mąka – 7 szk.
- Jajka – 3 szt.
- Mleko – 0.5 l.
- Cukier – 1 szk.
- Miód – 3 ł.
- Masło – 3 ł.
- Olej – 3 ł.
- Orzechy – 1 szk.
- Mak – 1 szk.
- Rodzynki – 1 szk.
- Sól
- Cukier waniliowy
- Soda z octem
- Cynamon
Jajka dokładnie ubić, dodać mleko, cukier, cukier waniliowy i wymieszać. Następnie po kolei dodawać miód, masło, olej, sól, cynamon, sodę z octem, mąkę i rodzynki, ciągle mieszając. Blachę posmarować tłuszczem i włożyć ciasto. Posmarować je jajkiem i udekorować orzechami i makiem.
Smacznego!
Autor: Natalia Kovtun